zondag 27 maart 2011

1 miljoen EUR omzet met 35 000 nieuwe bedrijven...

Ik lees net dat in de Verenigde Staten Sramana Mitra een initiatief neemt om tegen 2020 één miljoen nieuwe ondernemingen aan een omzet van 1 miljoen euro te helpen. Voor slechts 1000 dollar per jaar krijgen ondernemers onbeperkt toegang tot een een gans programma aan educatie en consultancy. meer info via: http://1m1m.sramanamitra.com/. Sramana Mitra slaagt er daarbij in om enorm veel high-potentials uit de VS achter een gemeenschappelijke doelstelling te krijgen.

Wat kunnen we daar in Vlaanderen tegenover stellen? Veel regionale initiatieven met veel goede bedoelingen, dat staat vast. Maar zit juist daar misschien ook een zwakte? Veel versnippering resulteert immers ook in een versnipperde en daardoor verzwakte impact. Zijn we misschien wat weinig ambitieus in onze doelen? Misschien is het verhaal van een "One million by one million" een goede inspiratiebron om ook een Vlaams project te initiëren, getrokken door alle intermediaire organisaties. We zijn wat kleiner dan de VS, maar betekent klein niet juist flexibeler? Alleszins is flexibiliteit en kort op de bal spelen een belangrijke troef van onze kmo's in internationale context. Alleen moeten we onze flexibiliteit nu ook niet overschatten en met onze krachten (diffuus) woekeren.

We tellen 30 keer minder inwoners, dus laat ons gaan voor "35 000 nieuwe ondernemingen tegen 2020 die minstens 1 miljoen EUR omzet draaien"... Dan doen we beter dan de VS :-). Lijkt me mooi aan te sluiten bij het Pact 2020 (http://www.vlaandereninactie.be/nlapps/docs/default.asp?id=415) als concrete doelstelling binnen de pijler ondernemerschap en innovatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten