donderdag 28 april 2011

Klein maar dapper en vooral innovatief...

Het blijven moeilijke tijden voor de winkel om de hoek. De leegstand van winkelpanden is in België het voorbije jaar toegenomen van 6,18 naar 6,61%, meldde De Standaard recent. De concurrentie van grote winkelketens wordt daarbij vaak als de boosdoener aangehaald. Ze slagen erin om producten tegen een veel lagere prijs aan te bieden.

Alles kan beter door innovatie, dus ook voor kleinere winkels liggen er mogelijkheden. De afgelopen twee dagen passeerden twee mooie voorbeelden mijn blik die dit prachtig aantonen.

1) Wie in Leuven wel eens in de Diestsestraat passeert, kent misschien Het Kookhuys. Op het eerste gezicht een  gewone elektro-winkel. In plaats van producten gewoon uit  te stallen zoals de meeste elektro-winkels dit doen, creëert men hier een unieke sfeer door de producten interactief te maken. Je leest het goed: je kan er als het ware zelf een biefstuk bakken in de pan die je denk te kopen. Verder organiseert het bedrijf frequent workshops en demo's met de nodige degustaties erbij.

2) Kleine fietsenmakers hebben het wel erg veel concurrentie van grotere ketens. Hoe slaag je er dan in godsnaam nog in om mensen toch te laten kiezen voor je wat duurdere aanbod? Simpel, dacht PDG Bikestore in Drongen: door ze meer service en beleving te bieden. De extra service vertaalt zich bv. in het concept van 'bel fietsherstel'. Bij panne, mail of bel je de fietsenmaker en die komt je fiets bij je ophalen. Mensen zijn graag bereid om daar iets voor bij te betalen. Als je al eens een poging gedaan hebt om je fiets in je koffer te transporteren, weet je ongetwijfeld waarom. Verder kan je beroep doen op een vervangfiets tijdens de duur van de herstelling. Tot daar de extra service. Waar zit de extra beleving, vraag je je af? Wel, PDG Bikestore heeft in zijn winkel een tap geïnstalleerd. Wielerliefhebbers komen er in het weekend langs. Dat genereert een sterke naamsbekendheid, maar ook een sterkere klantenretentie. Het is immers zaak om mensen zo vaak mogelijk naar je zaak te trekken.

Of hoe kleinere handelaars legio mogelijkheden hebben om slim te innoveren...

Andere inspirerende voorbeelden zijn welkom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten