vrijdag 15 april 2011

Is uw bedrijfsruimte inspirerend?

Gisteren heb ik het genoegen gehad om een bezoekje te brengen aan het nieuwe gebouw van Concentra (Gazet van Antwerpen) in Antwerpen. Een mooi staaltje van architectuur. Wat me nog meer trof, was echter de dynamiek die de ruimte uitstraalde.  Nu bruist het in zo'n redactie ruimte ongetwijfeld altijd:  men speelt  per slot van rekening continu kort op de bal van het nieuws. Maar het was meer dan dat. Concentra heeft bewust gekozen voor een open redactieruimte. Dat uit zich bv. in het gebruik van veel glas in het gebouw. Verder is het flexdesk principe hier al ingeburgerd. Niemand beschikt nog over een vaste plaats, al zijn er natuurlijk wel eilanden naargelang de specialisatie. Mijn bespreking ging door in een open ruimte die boven de redactiezaal uittorent. Mooi uitzicht en transparantie alom dus...

Wat een verschil met de troosteloze omgevingen die ik helaas nog te vaak tegenkom in vele bedrijven. Mensen sloffen als het ware iedere dag naar dezelfde bureau, hebben hun wagen meestal op dezelfde plaats gestationeerd, ze nemen dezelfde plaats in bij vergaderingen, kortom doorlopen elke dag dezelfde rituelen. In sommige gevallen zijn er natuurlijk procesmatige beperkingen. Iemand die een ganse dag een machine bedient, kan moeilijk onder een zekere routine onderuit. Maar verrassend om vast te stellen is dat veel kenniswerkers in hetzelfde stramien zitten.

In zo'n omgeving met grote plannen uitpakken om teamleden aan te porren tot meer creativiteit, is wellicht even efficiënt als proberen om Vangheluwe te overtuigen van enig schuldbesef.  Vandaar dat initiatieven rond co-working die momenteel nog verspreid ontluiken, aan te moedigen zijn. Initiatieven zoals Bar d'Office, Co-working Turnhout, Burooz in Antwerpen moedigen kenniswerkers aan om mekaar te inspireren door samen te werken. Om te vermijden dat dit uiteindelijk zelf veredelde kantoorcomplexen worden, is op termijn een netwerk van co-working locaties zeker een pluspunt.

Tot heden richten die co-working ruimtes zich prioritair op freelancers. Zou het voor veel bedrijven niet interessant zijn om sommige teamleden zich wat meer te laten onderdompelen in deze nieuwe werkvormen. De creativiteit en inspiratie zal er wel bij varen...?

Andere ervaringen zijn welkom.

2 opmerkingen:

  1. Doet me ook wat denken aan mensen zoals standup comedian en auteur Joost Vandecasteele en acteur Bruno Vanden Broecke die speciaal naar een café afzakken om creatief bezig te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen